뉴질랜드 대표음식은 어떤 게 있을까요? 며칠 전에 녹용 이야기를 하면서 '사슴고기'가 생각났습니다. 몇 년 전 뉴질랜드에 업무차 방문했던 후배가 저녁식사를 대접하겠다고 해서 시티에 유명한 레스토랑을 예약했고 저녁식사를 같이 했던 적이 있습니다. 그날 메뉴로는 사슴고기와 시푸드가 나왔는데 사슴고기를 보고 깜짝 놀랐습니다.
이유인즉슨 후배는 뉴질랜드 사슴고기 요리가 유명해서 먹어보고 싶었다고 말하는데 정작 아내와 나는 10년 넘게 이곳에 살면서 사슴고기 요리가 유명하다는 이야기는 처음 들었기 때문입니다. 그 후배는 도데체 어디서 뉴질랜드 사슴고기 요리를 알게 되었을까? 또 한 가지는 후배가 한국에 돌아가기 전날 쇼핑을 하고 싶다며 '실비아파크'가 어디쯤 있는지? 다녀오려면 시간을 얼마나 걸리는지 물어오는 것이었습니다. 실비아파크 쇼핑몰이 오클랜드에서 제일 크기는 해도 해외여행객이 쇼핑까지 하기에는 좀 시원찬은 그런 곳인데 말입니다. 차라리 광주 첨단지구에 있는 롯데아웃렛이 낫지...
아무튼... 오늘은 뉴질랜드 대표음식 이야기를 해볼까 합니다. 여기 뉴질랜드 인들이 생각하는 꼭 맛봐야 하는 음식들이 있고, 또 한국인으로서 여행 왔을 때 빼먹지 말고 시도해 봐야 하는 음식이 있다는걸 염두에 두시기 바랍니다. 우선 뉴질랜드에서 꼭 맛봐야 하는 10가지는 '뉴질랜드 안내 사이트'에서 가지고 와서 정리해봅니다. (다음 글에서는 한국인이 뉴질랜드에 오면 꼭 먹고가야 하는 음식 10가지 이야기 해보겠습니다.)
1. 바닷가제와 해산물들(Crayfish and seafood) : 뉴질랜드 하면 빼놓을 수 없는 게 해산물들입니다. 섬나라이니 당연한 이야기 일 수도 있겠습니다. 한 가지 섬나라 치고는 해산물들 가격이 만만치 않다는 것. 이유는 아무나 바다에 들어가 마구잡이로 해산물들을 채취할 수 있는 게 아니고 철저히 관리되는 속에서 일정량을 채취하거나 잡아 올리기 때문에 수량이 풍부하지 못하고 가격 또한 저렴하지 않습니다. 그럼에도 불구하고 꼭 먹어봐야 하는 바닷가재 요리나 연어. 그리고 저렴하게 즐길 수 있는 초록 홍합요리까지 다양한 해산물들을 맛나게 즐길 수 있습니다.
With more than 14,000 kilometres of coastline, it's no wonder New Zealand is home to some of the best seafood in the world. Known for it's amazing crayfish, the small town of Kaikōura has ‘seafood caravans’ dotted along the coast. The most famous is Nin’s Bin, which is operated by a local family who have been selling crayfish there since 1977. Creamy green-ipped mussels can be found in Marlborough, especially in Havelock. And Mount Cook is known for delicious king salmon.
2. 양고기(New Zealand lamb) : 양들의 천국 뉴질랜드죠. 양고기 맛있습니다. 특히 양갈비 요리 추천합니다.
Succulent and tender, roast lamb is a favourite for Kiwi's. New Zealand lamb is held in high esteem throughout the world and is one of the country’s top export meats. Best enjoyed flavoured with rosemary and served alongside plenty of seasonal roasted vegetables, roast lamb is a meal that is sure to impress. You'll find it featured on the menus of our best restaurants nationwide.
3. 항이요리(Hāngī - food cooked under the ground) : 로토루아나 특정 관광지에 가야 맛볼 수 있는 마오리 전통음식입니다. 크리스마스나 마오리 축제 기간, 퍼시픽 아일랜더들 축제 기간에 그들 장소에 가면 맛볼 수 도 있습니다. 대략 아시듯이 양&소고기와 여러 구근식물을 불 지핀 땅에 넣고 쪄낸 음식입니다.
The Māori hāngī is a traditional earth oven style of cooking. Now saved mainly for special occasions, foods cooked in a hāngī include chicken, pork and mutton, as well as pumpkin, potato and kumara (sweet potato). One of the best places to enjoy this cultural feast is Rotorua, in the central North Island, where you can also taste food that has been steam-cooked in naturally heated geothermal pools. You might also get to savour a delicious hāngī-steamed pudding for dessert.
4. 피쉬엔 칩스(Fish and chips) : 동네마다 있는 피시엔 칩스 가게가 말해주는 것은 키위들 일주일에 두어 번씩은 이 피시엔 칩스로 끼니를 해결한다는 것입니다. 그만큼 대중화된 음식이기도 하고 나름 맛도 있습니다.
Best enjoyed while sitting by the beach on a balmy summer evening, fish and chips are a Kiwi favourite. Consisting of fresh fish, coated in a crispy batter then deep fried, along with a generous serving of hot chips. You can find fish and chips in almost every town in New Zealand. This take-away meal is usually accompanied by fresh white bread and tomato sauce. You'll find fish and chips on most restaurant menus too, usually served with seasonal salad.
5. 와인과 맥주들(New Zealand wine, beer and other drinks) : 와인 생산지로 세계적으로 유명한 곳이 뉴질랜드입니다. 그만큼 질 좋은 다양한 와인들이 있으며 요즘에는 소규모로 생산되는 동네 맥주도 아주 맛있습니다. 양갈비에 톡 쏘는 맥주... ㅎㅎ
In terms of wine, New Zealand punches above its weight. Enjoy full-bodied pinot noir, light and fruity sauvignon blanc and the deep, peppery flavours of a New Zealand syrah. Craft beer breweries are gaining popularity, as are cideries. Created in 1907, Lemon & Paeroa (better known as L&P) is a non-alcoholic soft drink made from lemon and carbonated water, the name stems from originally being created in the town of Paeroa. Feijoa juices, healthy kombucha creations and other fruit drinks can be found in shop fridges throughout the country.
6. 바베큐 요리음식(Kiwi summer BBQ) : 12월부터 1월 중순까지 이어지는 키위들 휴가시즌. 이때 동네 공원에서 이름난 캠핑장까지 어디서나 바비큐 다이에서 뭉게뭉게 피어나는 연기를 볼 수 있습니다. 다양한 고기와 소시지들을 지지고 볶아먹으며 휴가를 보내는 것입니다. 일요일마다 축구나 소프트볼 경기가 열리는 경기장 한쪽에서도 바비큐에서 소시지를 볶아서 식빵에 올려주는 시즐링을 맛볼 수 있기도 하고요.
Call it a ‘barbie’, barbeque, barbecue or BBQ – the act of cooking outside is an essential part of Kiwi culture. Lamb, beef, sausages and poultry are usually barbecued at home in the backyard during the summer months. Potato salad, garlic bread and fresh vegetable salads are also prepared. Then, family and friends come together to enjoy the the meal together outside on the deck. To experience a Kiwi BBQ in style, take the Earnslaw cruise to Walter Peak Gourmet BBQ in Queenstown.
7. 과일케잌(New Zealand pavlova and fruit salad) : 키위를 비롯한 다양한 과일이 풍성한 곳 뉴질랜드. 이것들 이용해서 달짝지근한 케이크 만들어 먹는 것이죠. 품질 좋은 우유를 바탕으로 맛난 아이스크림 너무 행복합니다. ㅎㅎ
Kiwis are passionate about good ice-cream, be sure to try hokey pokey (creamy vanilla ice cream with tiny balls of crunchy honeycomb). New Zealanders also love pavlova. A meringue-based dessert that’s topped with whipped cream and fresh fruit, pavlova is a permanent fixture at the Christmas table. For something a bit healthier, try some New Zealand stone fruit or a fruit salad featuring delicious kiwifruit, feijoas and passionfruit.
8. 초콜릿과 사탕, 젤리(New Zealand lollies, chocolate and sweet treats) : 뉴질랜드 초콜릿 빼놓을 수 없죠.
Ask any New Zealander what their favourite chocolate is and the answer will likely be, Whittaker's chocolate - Whittaker's peanut slabs, creamy caramel and jelly tip chocolate are just some favourites, keep an eye out for new creations! Individually wrapped, the Cookie Time Cookie is a range of different sized biscuits with flavours such as triple chocolate, gingernut and macadamia and white chocolate. Pineapple Lumps and Jaffa's are other favourite New Zealand lollies (sweets or candy).
9. 파이(Humble New Zealand pies) : 한국으로 치자면 찐빵인데 안에 앙꼬 대신 고기 믹스와 치즈 이런 것들이 잔뜩 들어있습니다. 파이 한 개면 한 끼 식사로도 충분.
Traditionally, the only available pie flavour would have been mince. Today, pie flavours in New Zealand are only limited by the imagination of the baker. Always encrusted in a buttery flaky pastry and often served in a brown paper bag, it's easy to find a good pie in New Zealand. Be sure to try 'hāngī' in a pie' or a creamed pāua pie. Bacon and egg, steak and cheese and potato-top pies are Kiwi classics. However, salmon and bacon, butter chicken, bacon and egg, lamb and mint and venison pies are award-winners at the annual New Zealand pie awards.
10. 치즈(Artisan cheese) : 아이스크림이나 초콜릿과 마찬가지로 품질 좋은 우유를 바탕으로 여러가지 치즈가 만들어지고 있습니다.
New Zealand has several world-class cheese companies, and we have our striving dairy industry to thank. But, its not just cows milk used to make artisan cheese. Sheep and goat milk cheeses are also common. Famous for blue cheese, sharp vintages and creamy soft cheeses, Kāpiti Cheese, Whitestone and Puhoi Valley are New Zealand made favourites. There are many boutique cheese companies in New Zealand. Relax with cheese-tastings at The Cheese Barn and the Gibbston Valley™ Cheesery & Deli.
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