주말에 미루고 미루던 액체비료 만드는 통을 만들었습니다.
(일주일동안 모아두었던 음식물 찌꺼기들이 게라지에서 슬슬 냄세를 풍기기 시작해서.. ㅡㅡ;;)
만드는데 시간은 그리 많이 걸리지 않았습니다.
-준비물 : 페인트통 3개(뚜껑포함), 드릴, 실리콘, 본드, 배수꼭지
-음식물 쓰레기가 많을 경우에는 1set를 위에 올려 놓기만 하면 됩니다.
-발효과정에서 냄세가 새나오거나 개미같은 해충이 모이지 않게하기 위해 밀폐에 신경을 썻습니다.
-구조 : 윗뚜껑 + 통1(통과 뚜껑 고정) + 통2(통과 뚜껑 고정) + 통3(액비 모이는 통, 배수꼭지 부착)
[완성해서 해가드는 데크에 놔둔 '보카시 시스템'
[페인트 통을 깨끗하게 한다음 뚜껑을 통 바닥에 놓고 실리콘 등으로 고정.(밀폐가 중요)
[드릴로 구멍을 숭숭숭, 적당히 뚫어줍니다. 고정된 통바닥과 뚜껑에 동시에]
[맨 아래에 놓고 액비를 모을 통에는 아랫쪽에 구멍을 뚷고 배수꼭지를 달았습니다.]
*배수 꼭지는 샴페인 '컨트리'를 다먹고 난 후 잘라낸 꼭지를 활용했습니다.
[드릴로 구멍을 뚷고 배수꼭지를 본드로 고정 후, 실리콘으로 마감]
[지난 일주일간 모아놓았던 음식물 쓰레기를 넣고 보카시 효소를 두어스픈 뿌렸습니다.]
[버닝즈에서 사온 보카시 효소 $9 가량]
아래는
보카시 사이트에서 퍼온 내용입니다.
How To Make Bokashi Compost
Break
food into small pieces for EM to become active. Keep the food container
away from the tap to keep it from becoming wet. Treat the food waste
daily. |
First spread Compost-Zing into the bottom of your bucket [1 tbspoon]. This promotes smooth fermentation. |
Well drained food waste should be placed in the bucket. Tip directly into the bucket. |
Each time food is added, add 1-2 tbspoon of Compost-Zing. User higher amount in summer. |
Since Compost-Zing is anaerobically active, push the food down to release air. An old pot lid is ideal. |
Close
the bucket lid tightly. The lid can easily be opened by pressing down
on the centre circle of the lid and lifting the centre points gently
until the lid pops open. |
Drain
off any 'juice' accumulated in the bottom bucket during fermentation.
Use this juice within a day of collection. Dilute as per instructions. -
see seperate sheet “Using your Bokashi juice”. |
When your bucket is full , close the lid and keep in a warm place out of direct sunlight for about 10-14 days. |
When the food waste smells like pickles, it can be used in the garden. See seperate sheet “Using your fermented food waste”. |
Your fermented food waste looks like this when placed into a trench in the garden. |
Mix some soil through the food waste, then cover over with 50 - 75mm of topsoil. |
After 4 weeks your food waste now looks like this. |
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